sciencedirect.com je nedavno objavio rezultate provedenog istraživanja povezanosti prehrane s per- i polifluoroalkilnim tvarima u plazmi i ljudskom mlijeku u studiji provedenoj u New Hampshire Birth Cohort na temu PFAS vječnih kemikalija čija prisutnost je dokazana u krvi i majčinom mlijeku te u posteljicama tek rođenih beba.
Najvažniji zaključci istraživanja su sljedeće:
- Unos ribe/plodova mora i jaja pozitivno je povezan s PFAS-om u plazmi
- Unos crvenog mesa bio je pozitivno povezan s PFOS-om u mlijeku
- Unos bijele riže bio je pozitivno povezan s PFOA u mlijeku
- Ciljane promjene prehrambenih navika mogu smanjiti izloženost PFAS kemikalijama
Kava, jaja, riba, plodovi mora i bijela riža povezani su s višim razinama PFAS kemikalija u ljudskom tijelu.
Ako se navedena hrana često nalazi na vašem jelovniku velika vjerojatnost je da se u vašem tijelu nalazi veća količina PFAS kemikalija.
Ako imate zdravstvenih problema moguće je da su baš PFAS vječne kemikalije uzrok tome.
Istraživanje za koju istraživači kažu da naglašava sveprisutnost kemikalija također pokazuje povezanost PFAS kemikalija s plodovima mora i crvenim mesom.
Novo istraživanje usmjereno na identifikaciju hrane koja sadrži više razine PFAS-a pokazalo je da ljudi koji jedu više bijele riže, kave, jaja i plodova mora obično pokazuju više toksičnih kemikalija u plazmi i majčinom mlijeku.
Studija je provjeravala uzorke 3000 trudnica i među prvim je istraživanjima koja pokazuju da bi kava i bijela riža mogle biti kontaminirane u većoj mjeri od druge hrane. Također je identificirala povezanost između konzumacije crvenog mesa i razine PFOS-a, jednog od najčešćih i najopasnijih PFAS spojeva.
Što su PFAS – vječne kemikalije?
PFAS kemikalije su klasa od oko 16 000 spojeva koji se koriste za izradu proizvoda otpornih na vodu, mrlje i toplinu. Nazivaju ih “vječnim kemikalijama” jer se prirodno ne razgrađuju i otkriveno je da se talože u ljudskom tijelu.
Dokazana je poveznica PFAS kemikalija s rakom, urođenim manama, bolestima jetre, bolestima štitnjače, padom broja spermija i nizom drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.
Autori kažu da otkrića naglašavaju sveprisutnost kemikalija i mnoge načine na koje mogu završiti u opskrbi hranom.
Rezultati definitivno upućuju na potrebu za upravljanjem okolišem i držanjem PFAS-a izvan okoliša i prehrambenog lanca”, rekla je Megan Romano, istraživačica iz Dartmoutha i glavna autorica istraživanja. “Sada smo u situaciji da su posvuda i da će se zadržati čak i ako pokrenemo ciljanu sanaciju.”
Iako su se regulatorska tijela usredotočila na sprečavanje onečišćenja vode, smatra se da je hrana najčešći put izloženosti. Uprava za hranu i lijekove, međutim, izazvala je kritike zbog, kako neki kažu, neuspjeha u zaštiti nacionalne opskrbe hranom.
Između ostalih kontroverzi, izmijenili su svoje metode testiranja kako bi se činilo da hrana koju testira nema PFAS u sebi, iako zapravo sadrži razine koje mnogi zagovornici smatraju zabrinjavajućim.
PFAS može kontaminirati hranu na više načina. U riži, istraživači sumnjaju da potječe od kontaminiranog tla ili vode. Neprianjajuće posuđe također često sadrži kemikalije ili može biti u vodi koja se koristi za kuhanje.
Istraživači su otkrili više razine PFAS-a povezane s jajima kokoši iz dvorišta, za što je Megan Romano izjavila da se može pripisati pticama koje se češće hrane ostacima stola. Kanalizacijski mulj zaprljan PFAS-om, koji se koristi kao jeftina alternativa gnojivu, također može zagaditi tlo s kojeg se pilići hrane, a utvrđeno je da zagađuje i govedinu. Kemikalije se mogu nalaziti i u hrani za ptice.
U kavi, istraživači sumnjaju da bi zrna, voda koja se koristi za kuhanje ili tlo mogli biti kontaminirani. Prethodna istraživanja također su otkrila da se filteri za kavu tretiraju PFAS-om, a papirnate čaše ili druga ambalaža za hranu također obično sadrže kemikalije.
U međuvremenu se redovno potvrđuje u istraživanjima da su plodovi mora kontaminirani PFAS-om jer je onečišćenje vode toliko rašireno.
Zagovornici javnog zdravlja kažu da je zabrana kemikalija, osim za nužnu upotrebu, jedini način da se problem riješi u širokim razmjerima.
Romano je rekla da je istraživanje otkrilo da su prehrane bogate voćem, cjelovitim žitaricama te bogate vlakanima povezane s nižim razinama nekih PFAS kemikalija i raznolikom prehranom.
Zaključak je da proteini ipak nisu potrebni za svakodnevnu konzumaciju.
Smanjenim unosom proteina smanjuje se izloženost PFAS-u, već i drugim kontaminantima za koje bismo mogli pretpostaviti da se nalaze u hrani”, izjavila je Megan Romano.