14 ožujka, 2022

Koji su najčešći zagađivači u vodi iz slavine?

Je li voda iz slavine u Hrvatskoj sigurna za piće ? 
Koji su najčešći zagađivači i tvari u vodi iz slavine? 
Koje mogu biti štetne za zdravlje, a koje su korisne? 
Što mi je potrebno za filtriranje vode iz slavine?

Tim kemijskih inženjera i stručnjaka za vodu TAPP Water sastavio je popis najčešćih zagađivača vode iz slavine i najčešćih tvari kako bi odgovorio na ova pitanja.

Nečistoće i druge uobičajene tvari u vodi iz slavine

Koji su najčešći zagađivači u vodi iz slavine? Što je zabrinjavajuće?

Ovdje ćete pronaći popis tvari sadržanih u vodi iz slavine, njihovo podrijetlo i moguće rizike.

Klor (Cl)

TAPP filteri za vodu uklanjaju 95% klora

Klor se dodaje vodi iz slavine kako bi uništio  bakterije i viruse te kako bi voda bila bakteriološki sigurna za piće. Količina dodanog klora ovisi, između ostalog, o kvaliteti vode na određenom mjestu, klimi (temperaturi) i maksimalnoj udaljenosti od slavine.
U različitim dijelovima Hrvatske je različita koncentracija klora u vodi. Koncentracija klora se ponekad razlikuje od kvarta do kvarta npr. u Zagrebu ili nekom drugom gradu.

Negativna strana klorirane vode jest neugodan okus i miris, a pozitivno je što vodu čini zdravstveno ispravnom za piće. 
Kako bi se osiguralo da je voda iz slavine sigurna za piće, preporuča se da može sadržavati 0,5 mg/L slobodnog klora. Najveća dopuštena razina klora (AMV) u vodi za piće je 4 ppm (dijelova na milijun) i ne predstavlja poznati ili očekivani rizik za zdravlje. Ovo je razumna sigurnosna granica. Međutim, nusproizvodi dobiveni iz klora, kao što su VOC i THM, mogu dugoročno biti štetni za zdravlje. 
TAPP Water filteri uklanjaju 95% klora i približno 100% nusproizvoda klora.

Napomena: Ponekad se umjesto klora dodaje kloramin. TAPP jednako učinkovito uklanja kloramin.

Klorid (Cl-)

Klorid nije potrebno filtrirati

Klorid je prirodni mineral koji pomaže u održavanju pravilnog volumena krvi i krvnog tlaka te regulira pH tjelesnih tekućina.

Međutim, ako voda sadrži previše klorida, može imati slani okus. Klorid je prirodna komponenta vode iz slavine i nije štetan za zdravlje. 
Klorid je dio procesa kloriranja u vodi za piće i eliminira štetne viruse i bakterije.

Nitrati (NO32-)

TAPP filteri za vodu smanjuju 70-90% nitrata

Nitrat je jedna od najvažnijih komponenti za biljke. To je bogat izvor dušika koji je neophodan za rast biljaka.

Nitrati nemaju poznatih štetnih učinaka na ljudsko tijelo osim ako su prisutni u iznimno velikim količinama. Međutim, višak nitrata u vodi može uzrokovati methemoglobinemiju ili sindrom plave bebe (zbog nedostatka kisika). Nitrati prvenstveno dolaze iz gnojiva, septičkih jama, skladištenja gnojiva i kompostiranja.

Sulfat (SO42-)

Sulfat nije potrebno filtrirati

Sulfat nastaje kada voda dođe u dodir s mineralnim stijenama. Sulfat može potaknuti sintezu proteina.

Višak sulfata, kao i drugi minerali, također može dovesti do povećanog nakupljanja u cijevima. Osim toga, može dati gorak okus vodi i uzrokovati laksativne učinke kod ljudi. Sulfati se prirodno javljaju u podzemnim vodama bogatim mineralima.

Bikarbonat (HCO3-)

Bikarbonat nije potrebno filtrirati.

Bikarbonat se proizvodi otapanjem ugljičnog dioksida (CO2) u vodi. Bikarbonat je kiseli pufer i tako regulira pH u tijelu.

Međutim, previsoka koncentracija bikarbonata može ukloniti kalcij iz vode. To je glavna alkalna komponenta vode iz slavine. Preporučeni raspon koncentracija je između 30 i 400 mg/l. Mineralne vode često sadrže visoke koncentracije bikarbonata.

Fosfat (PO43-)

TAPP filteri za vodu uklanjaju 70-90% fosfata

Poput nitrata, fosfat je neophodan za rast biljaka. Fosfat je jak inhibitor korozije.

Dokazano je da visoka koncentracija fosfata ne predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje. VMA se procjenjuje na 6,7 ​​mg/L. Lokalni dobavljači vode obično dodaju fosfate u vodu za piće kako bi spriječili ispiranje olova i bakra iz cijevi i armatura.

Kalcij (Ca2+) i magnezij (Mg2+)

Ovi esencijalni minerali ne smiju se filtrirati.

Kalcij i magnezij su prirodno prisutni u vodi. Oni su neophodni minerali za sva živa bića.

Kalcij ne samo da je koristan za jačanje kostiju i zuba, već i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Magnezij je neophodan za mnogo metaboličkih procesa, proizvodnju proteina i kontrakciju mišića. Nema dokaza da je štetan za ljudsko zdravlje kada se unese u tvrdu vodu za piće. Međutim, moguće je da prekomjerne razine magnezija (tj. stotine mg/L) zajedno s visokim dozama sulfata mogu uzrokovati proljev. 

Natrij (Na+) i kalij (K+)

Ovi esencijalni minerali ne smiju se filtrirati

Natrij i kalij se prirodno nalaze u vodi (podzemna voda, kišnica, itd.

Natrij i kalij se nalaze u zemljinoj kori i ne smatraju se otrovnim. Zapravo, to su elementi kojih ima u izobilju u prirodi, u hrani i vodi za piće. Visoke razine natrija mogu povećati krvni tlak i imaju slani okus. S druge strane, trovanje kalijem je rijetko jer se brzo eliminira u nedostatku bolesti bubrega. 

Litij (Li+)

TAPP filteri za vodu smanjuju 70-90% litija

Litij je prirodno prisutan u pitkoj vodi u malim količinama. Javlja se u kopnenim i geotermalnim vodama. Još nije dokazano da litij ima štetne učinke na ljudski organizam, a male količine pozitivno djeluju na kognitivne sposobnosti.

Fluor (F-)

TAPP filteri za vodu smanjuju sadržaj fluora do 80%.

Fluorid dolazi iz fluora, uobičajenog, prirodnog i bogatog elementa. Fluorid se prirodno nalazi u niskim koncentracijama u većini izvora slatke i slane vode, u kišnici, osobito u urbanim područjima. Na razinama od 0,7 do 1,2 ppm, fluor smanjuje karijes. U svojoj prekomjernoj izloženosti povezuje se s brojnim zdravstvenim problemima, poput bolesti kostiju i oštećenja paratireoidnih žlijezda.

Teški metali (olovo, bakar, živa, arsen, aluminij itd.)

TAPP filteri za vodu smanjuju količinu teških metala do 90%

Teški metali kao što su olovo, bakar i arsen javljaju se prirodno. Ne može se istaknuti nikakva korist od ovih metala.

Većina izvora kontaminacije teškim metalima su industrijske otpadne vode iz rudarstva, metalurgije, kožara, farmaceutskih proizvoda, pesticida, organskih kemikalija, gume, plastike i proizvoda od drva. Bioakumulacija ovih metala može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme koji utječu na živčani, kardiovaskularni, gastrointestinalni, pluća, bubrege, jetru, endokrine žlijezde i kosti.
Iz tog razloga, i unatoč činjenici da su vrlo rijetke u Europi, nekada su se ubrajale među najčešće onečišćujuće tvari u vodi iz slavine. 
TAPP filteri za vodu posebno su testirani za uklanjanje teških metala, uključujući olovo.

Hlapljivi organski spojevi (VOC)

TAPP filteri za vodu uklanjaju do 95% ovih komponenti

Poput pesticida i herbicida, HOS se uglavnom nalaze u vodi iz poljoprivrede i stočarstva. Utječu na miris ili boju vode.

Kada VOC uđe u vodoopskrbni sustav, može se progutati ako voda nije pravilno filtrirana. Naravno, sve će kemikalije biti različite, ali postoje ugljikovodici koji mogu uzrokovati mnoge simptome. Iako se za neke HOS nije pokazalo da su štetni za zdravlje, drugi su se pokazali iznimno toksičnima. Učinci su različiti i ovise o nekoliko čimbenika, od kojih je najvažniji trajanje i razina izloženosti. 
Simptomi koji se najčešće povezuju s izloženošću HOS-ima su iritacija očiju, nosa i grla, mučnina i povraćanje, alergijska iritacija kože, vrtoglavica i zamagljen vid.

Farmaceutski proizvodi

TAPP filteri za vodu filtriraju 95% ostataka od lijekova u vodi

Široka upotreba farmaceutskih proizvoda (lijekovi za visoki tlak, protiv zgrušavanja krvi, kolesterol, pilule protiv začeća i ostali lijekovi) rezultirala je time da se njihovi i njihovi metaboliti relativno kontinuirano odlažu u otpadne vode.

Mikroplastika

TAPP filteri za vodu uklanjaju 100% vode (DODATI LINK NA BLOG Kako filtrirati mikroplastiku)

Mikroplastika dolazi iz plastičnog otpada iz raznih izvora.

Kada plastični otpad uđe u vodene kanale, ne razgrađuje se kao prirodne tvari. Otpadna plastika se raspada na sitne komadiće zbog izlaganja suncu, kiši i vanjskim utjecajima.
Najmanja mikroplastika za koju se javno govori da je ikada pronađena je veličine od 2,6 mikrona. Mnogo je razloga zašto je teško odrediti specifičan utjecaj mikroplastike na zdravlje ljudi. Mogu biti prisutne brojne vrste plastike kao i kemijski aditivi. Prema WHO-u, zdravstveni rizik od mikroplastike je nizak, ali bolje je spriječiti nego liječiti. Više informacija o mikroplastici možete pronaći na stranicama WWF Adria.

Ukupne suspendirane krute tvari (TSS)

TAPP filteri za vodu uklanjaju 100% TSS-a

Suspendirane krute tvari (TSS) prisutne su u mnogim izvorima vode. 
To uključuje razne materijale poput mulja, raspadnutih biljnih i životinjskih tvari, industrijskog otpada i kanalizacije.

Ukupne suspendirane krutine (TSS) odgovaraju česticama koje su veće od 2 mikrona koje se nalaze u vodenom stupcu. Vrlo su rijetke u vodi za piće. Međutim, visoka koncentracija suspendiranih tvari može uzrokovati brojne probleme s okolišem i životnim vijekom vodotoka.

Pesticidi i herbicidi

TAPP filteri za vodu uklanjaju 95% ili više najčešćih pesticida

Pesticidi (koji se nazivaju i sredstva za zaštitu bilja) su tvari koje se koriste za suzbijanje štetnika i korova. 
Najčešći su herbicidi jer oni čine oko 80% svih korištenih pesticida. 
Većina pesticida su proizvodi koji štite biljke od korova, gljivica ili insekata. 
Nažalost, pesticidi su potencijalno otrovni za ljude i druge vrste.

Proces adsorpcije aktivnog ugljena jedna je od najučinkovitijih tehnika uklanjanja pesticida u filtraciji pitke vode.

Bakterije i virusi

TAPP filteri za vodu smanjuju količinu prisutnih bakterija i virusa, ali ih ne eliminiraju u potpunosti

Prirodna voda pruža savršeno okruženje za razmnožavanje bakterija i virusa.

Bakterije i virusi su prirodno prisutni u vodi. Općenito, klor u vodi iz slavine ubija bakterije i viruse, pa te tvari nije potrebno filtrirati u javnim vodama u Europi.
Virusi su najmanji mikroorganizmi u našem svijetu. Mogu uzrokovati razne bolesti kod ljudi, posebice fekalne infekcije zbog prijenosa putem vode.
Bakterije su općenito jednostanični mikroorganizmi koji također mogu uzrokovati bolesti kod ljudi, životinja, pa čak i biljaka, iako postoje mnoge vrste koje mogu pomoći u regulaciji onečišćenja vode.
U Hrvatskoj se redovno provodi kontrola vode iz javnog opskrbnog sustava i testiraju se na bakterije i viruse te su nalazi u 95% slučajeva u granicama dozvoljenog i voda je sigurna za piće.
Postoje izdvojeni slučajevi gdje opskrbu vodom vrše privatne lokalne firme (vodovodi) ili se pitka voda dobiva iz lokalnih podzemnih izvora i u tom slučaju i na tim područjima postoji veći rizik od pojave virusa i bakterija u vodi.

PH vrijednost

Iako TAPP vodeni filteri za vodu nisu dizajnirani da mijenjaju pH, mogu ga učiniti malo alkalnijim što je dobro za naš organizam jer se u alkalnom tijelu manje razvijaju virusi i bakterije.

pH čiste vode je 7. Općenito, voda s pH ispod 7 smatra se kiselom, a voda s višim pH smatra se bazičnom ili alkalnom. Raspon pH koji se smatra normalnim za vodu za piće je 6,5 do 9,5.

Kako se može provjeriti da TAPP Water filteri za vodu uklanjaju ove tvari kao što je navedeno?

LABORATORIJSKI TESTOVI  predstavljaju sažetak zagađivača vode koje TAPP filteri slavine za vodu uklanjaju, zajedno s neovisnim i certificiranim laboratorijskim testovima koji to dokazuju.