14 ožujka, 2022

Kako ukloniti kamenac iz vode iz slavine?

Kamenac u vodi iz slavine može biti veliki problem. Aparati za kavu i kuhalo za vodu se kalcificiraju, čaše mijenjaju boju i teško se čiste, a ponekad se kalcificiraju i slavine. Stoga mnogi ljudi žele ukloniti kamenac iz vode iz slavine.

Što je kamenac u vodi iz slavine?

Kamenac je tvrdi talog koji stoji u slavini, cijevi ili kotliću, a za sobom ostavlja tvrdu vodu koja sadrži više od prosječne razine otopljenih minerala (TDS). Tvrda voda obogaćena je mineralima poput kalcija, magnezija i mangana.

Statistike pokazuju da je 85% europskih domova pogođeno tvrdom vodom. Iako tvrda voda i kamenac nisu opasni, utječu na dobar okus kave i čaja te ostavljaju neugodne naslage u aparatu za kavu, u kuhalu za vodu, na bokalima i čašama za vodu koje se teško čiste.

Jesu li kamenac ili tvrda voda iz slavine loši za zdravlje?

Tvrda voda iz slavine koja sadrži minerale kalcij i magnezij, nije nezdrava. 
Naprotiv: prema WHO-u, tvrda voda, posebno vrlo tvrda, mogla bi čak dati važan dodatni doprinos ukupnom unosu kalcija i magnezija.

Minimalni preporučeni dnevni unos kalcija je 500-1200 mg, a magnezija 300 mg. Pijenje dvije litre vode dnevno može osigurati 10 do 20% vaših dnevnih potreba za kalcijem. 
Što je još važnije, do trećine svojih potreba za magnezijem dobivate iz vode iz slavine. 
Inače, kupovna mineralna voda u plastičnoj boci nema nikakvu prednost jer ne sadrži značajno više minerala.

Kako ukloniti kamenac iz vode iz slavine?

Postoje sljedeće metode za uklanjanje kamenca iz vode iz slavine:

Ionska izmjena

Omekšivači vode koji koriste smole za ionsku izmjenu, na primjer, izmjenjuju ione kalcija za natrijeve ione. Zbog toga voda postaje slana i može imati retro okus. Omekšivači vode obično pročišćavaju ione kalcija i magnezija u otpadnu vodu.

Ovaj proces uklanjanja čini vodu blago kiselom (poput prirodno meke vode) i ponekad može potrajati nekoliko tjedana da se naviknete ako ste pili samo tvrdu vodu.

Reverzna osmoza (RO)

Kod reverzne osmoze se koristi membrana s iznimno malim rupama kako bi se filtrirala “čista” voda i druge tvari kao što su kalcij, magnezij i olovo. Ovo je učinkovito u uklanjanju kamenca, ali istovremeno uklanja sve zdrave minerale iz vode te proizvodi vodu mekanog okusa.
Jedini problem je što su među spremnici u koju se pohranjuje filtrirana voda izrađeni od plastike  pa postoji vjerojatnost da se dio čestica mikroplastike prenosi u vodu koja se pije.

TAPP Water tehnologija

TAPP Water zaštićena formula inhibitora kamenca osigurava da se kalcij i magnezij ne mogu spojiti u stvaranje kamenca, čime se sprječava stvaranje naslaga i mrlja u aparatima za kavu, kuhalima za vodu, vrčevima za vodu ili čašama.

Prednost je što se kalcij i magnezij zadržavaju u vodi iz slavine i voda nema slani okus.

Ostalo: magnetni / katalitički / ionizatori za uklanjanje kamenca

Riječ je o “čarobnim” magnetima koji se prodaju u trgovinama hardvera i na društvenim mrežama koji tvrde da mogu omekšati vodu magnetskom silom.
Međutim, laboratorijska ispitivanja tih uređaja su pokazala da to nije točno.

Kako TAPP voda smanjuje kamenac iz vode iz slavine?

TAPP Water je tijekom posljednjih nekoliko godina eksperimentirao s različitim tehnologijama filtera s ciljem pronalaženja najbolje mješavine između okusa, snage i kapaciteta.

TAPP Water koristi najnapredniju tehnologiju za smanjivanje kamenca. Proces TAPP vode kombinira tehnologiju mikro filtracije u 5 stupnjeva u obliku blok filtera s aktivnim ugljenom s vlastitom formulom inhibitora kamenca koja veže minerale kalcija i magnezija koji uzrokuju kamenac i koroziju. Na taj način svi filteri i ulošci za pitku vodu TAPP Water inhibiraju stvaranje kamenca do 80% i djelotvorni su 1 ili 3 mjeseca, ovisno o modelu filtera.

Koje su prednosti filtera za vodu?

Ako živite u području s tvrdom vodom, filter vode za kamenac nudi sljedeće prednosti:

  • Nema više kamenca u aparatu za kavu ili kuhalu za vodu – uređaji traju dulje i zahtijevaju manje održavanja
  • Nema više kamenca u bokalima i čašama  što olakšava čišćenje
  • Kava, čaj i voda za piće su boljeg okusa osobito ako ste navikli na meku vodu