Što uklanjaju filteri s aktivnim ugljenom iz vode iz slavine?

filteri s aktivnim ugljenom

Filteri s aktivnim ugljenom iznimno su učinkoviti kod uklanjanja onečišćenja, mirisa i lošeg okusa iz vode iz slavine. Ali kako točno oni rade i kada biste ga trebali koristiti za vodu iz slavine?

Ovdje je jednostavan pregled načina rada filtera s aktivnim ugljenom, uključujući ono što se može, a što ne može filtrirati iz vode iz slavine.

Kako djeluju filteri s aktivnim ugljenom?

Filteri s aktivnim ugljenom sadrže male komadiće ugljika u obliku granula ili blokova koji su posebnom obradom postali izrazito porozni. Samo 4 grama aktivnog ugljena ima površinu koja je jednaka nogometnom igralištu (6400 m²). Ova ogromna površina filtera s aktivnim ugljenom omogućuje vrlo učinkovito adsorbiranje ili uklanjanje nečistoća i drugih tvari.

Kada voda iz slavine teče kroz filter s aktivnim ugljenom, kemikalije se lijepe za ugljik, čineći vodu čišćom. Učinkovitost ovisi o brzini protoka i temperaturi vode. Stoga većinu manjih filtera s aktivnim ugljenom treba koristiti s niskim tlakom i hladnom vodom iz slavine.

Osim po površini, filteri s aktivnim ugljenom razlikuju se po svojim sposobnostima u pogledu veličine onečišćenja koje mogu ukloniti. Jedan od čimbenika je kvaliteta aktivnog ugljena. Aktivni ugljen iz kokosovih ljuski dokazano ima najbolju učinkovitost. Aktivni ugljen se također može napraviti od drveta ili drvenog ugljena.

Propusnost aktivnog ugljena također igra ulogu. Granular Activated Carbon (GAC), tj. u obliku granula, nema specifičnu granicu jer je materijal porozan. S druge strane, aktivni ugljen u obliku blokova ugljika obično ima veličinu pora između 0,5 i 10 mikrona. Problem s najmanjim veličinama je taj što je protok vode smanjen jer čak i čestice vode teško prolaze. Stoga je gornja granica za ugljične blokove obično između 1 i 5 mikrona.

Što uklanjaju i smanjuju filteri s aktivnim ugljenom ?

Aktivni ugljen može učinkovito smanjiti stotine tvari u vodi iz slavine, uključujući onečišćenja i kemikalije. Najcitiranije studije EPA i NSF-a tvrde da se između 60 i 80 kemikalija učinkovito uklanja, dodatnih 30 učinkovito smanjuje, a 22 umjereno.

Što se točno uklanja ovisi o kvaliteti upotrijebljenog aktivnog ugljena i njegovom obliku (GAC ili ugljeni blok). Trebali biste biti oprezni pri odabiru filtera koji će ukloniti onečišćenja relevantna za vašu lokalnu vodu iz slavine.

Premathe EPA (Environmental Protection Agency in the USA), aktivni ugljen je jedina tehnologija filtera preporučena za uklanjanje za:

 • svih 32 identificirana organska zagađivača, uključujući THM (nusproizvode klora)
 • svih 14 navedenih pesticida(ovo uključuje nitrate kao i pesticide poput glifosata)
 • 12 najčešćih herbicida

Filteri s aktivnim ugljenom uklanjaju sljedeće zagađivače, onečišćujuće tvari i kemikalije:

Klor (Cl)

Javna voda iz slavine u Hrvatskoj je strogo regulirana, ispitana i certificirana za piće. Međutim, kako bi bila sigurna za piće, dodaje se klor, koji nažalost može uzrokovati loš okus i miris. Filteri s aktivnim ugljenom izvrsni su za uklanjanje klora i lošeg okusa i mirisa koji dolazi s njim. 
Visokokvalitetni filteri s aktivnim ugljenom mogu ukloniti 95% ili više slobodnog klora.

Klor se ne smije miješati s kloridom, mineralom koji se sastoji od natrija i kalcija. Klorid se zapravo može lagano povećati kada se voda filtrira aktivnim ugljenom.

Nusproizvodi klora

Najčešći problem s vodom iz slavine su nusproizvodi klora kao što je THM, koji se klasificiraju kao potencijalno kancerogeni. Aktivni ugljen ih uklanja učinkovitije od bilo koje druge tehnologije filtera. Prema EPA, uklanjaju se 32 najčešća nusproizvoda klora. THM se najčešće mjeri u izvješćima o ispitivanju vode iz slavine.

Klorid (Cl-)

Klorid je prirodni mineral koji pomaže u održavanju pravilnog volumena krvi, krvnog tlaka i pH vrijednosti tjelesnih tekućina. Međutim, višak klorida u vodi može uzrokovati slan okus. Klorid je prirodna komponenta vode iz slavine bez negativnih zdravstvenih aspekata. Dio je procesa kloriranja vode za piće protiv štetnih bakterija i virusa. Ne treba ga filtrirati ili uklanjati, ali aktivni ugljen obično smanjuje klorid za 50-70%. Međutim, u iznimnim slučajevima, klorid se također može povećati.

Pesticidi

Pesticidi su tvari koje često unatoč tretmanu, završe u podzemnim vodama, jezerima, rijekama, oceanima, a ponekad i u vodi iz slavine. Aktivni ugljen uklanja 14 najčešćih pesticida uključujući klordan, klordekon (CLD/Kepone), glifosat (Roundup), heptaklor i lindan.
To također uključuje nitrate (vidi dolje).

Herbicidi

Herbicidi, također poznati kao sredstva protiv korova, su tvari koje se koriste za suzbijanje neželjenih biljaka. Prema testovima, aktivni ugljen može eliminirati 12 najčešćih herbicida, uključujući 2,4-D i atrazin.

Nitrati (NO32-)

Nitrat je jedan od najvažnijih spojeva za biljke. Bogat je izvor dušika koji je neophodan za rast biljaka. Nitrati nemaju poznatih štetnih učinaka na odrasle, osim ako su u ekstremno visokim dozama. Međutim, prekomjerni nitrati u pitkoj vodi mogu uzrokovati methemoglobinemiju, ili “sindrom plave bebe” (nedostatak kisika).

Nitrati u vodi iz slavine dolaze prvenstveno iz gnojiva, septičkih jama i operacija skladištenja ili distribucije gnojiva. Aktivni ugljen obično smanjuje nitrate za 50-70% ovisno o kvaliteti filtera.

Perfluorooktansulfonat ( PFOS)

PFOS je sintetička kemikalija koja se koristi u stvarima kao što su pjena za gašenje požara, metalni premaz i sredstvo za uklanjanje mrlja. Tijekom godina ušao je u okoliš i izvore pitke vode u nizu velikih incidenata u Sjevernoj Americi i Europi. Prema studiji OECD-a iz 2002., PFOS je postojan, bioakumulativan i toksičan za vrste sisavaca. Utvrđeno je da aktivni ugljen učinkovito uklanja PFOS uključujući PFAS, PFOA i PFNA.

Fosfat (PO43-)

Poput nitrata, fosfat je neophodan za rast biljaka. Fosfat je jak inhibitor korozije. Visoka koncentracija fosfata nije pokazala nikakve zdravstvene rizike za ljude. Javne vodovodne tvrtke obično dodaju fosfate u vodu za piće kako bi spriječile ispiranje olova i bakra iz cijevi i spojnica. Visokokvalitetni filteri s aktivnim ugljenom obično uklanjaju 70-90% fosfata.

Litij (Li+)

Litij se prirodno nalazi u vodi za piće i nije pokazao nikakve štetne učinke na ljudski organizam. Litij se može naći u kontinentalnoj slanoj vodi i geotermalnoj vodi. Ugljeni filteri poput onih iz TAPP vode smanjuju 70-90% ovog elementa.

Farmaceutski proizvodi

Sveprisutna upotreba lijekova dovela je do kontinuiranog ispuštanja lijekova i njihovih metabolita u otpadne vode. Nedavna su zapažanja pokazala da je vrlo malo vjerojatno da će vrlo male količine lijekova u vodi za piće dovesti do značajnih rizika za ljudsko zdravlje. Koncentracije lijekova otkrivene u vodi za piće ispod su minimalne terapijske doze. Visokokvalitetni ugljični blok filteri kao što su filteri za pitku vodu TAPP Water uklanjaju 95% ostataka  lijekova u vodi iz slavine.

Mikroplastika

Pojava velike količine mikroplastike rezultat su plastičnog otpada iz raznih izvora. Točan učinak mikroplastike na zdravlje ljudi teško je odrediti. Postoji mnogo različitih vrsta plastike, kao i raznih kemijskih dodataka koji mogu biti prisutni. Kada plastični otpad uđe u rijeke, ne razgrađuje se kao prirodni materijali. Umjesto toga, izloženost sunčevoj svjetlosti, reakcija na kisik i fizičko djelovanje valova i pijeska uzrokuju da se plastični otpad razbije na sitne komadiće. Najmanja mikroplastika identificirana u javnim izvješćima je 2,6 mikrona. Ugljeni blok od 2 mikrona, poput TAPP filtera za vodu, uklanja svu mikroplastiku veću od 2 mikrona. Utjecaj mikroplastike na čovjeka pogledajte na WWF Adria.

Specijalni filter s aktivnim ugljenom

Osim običnog aktivnog ugljena, neki filteri, uključujući TAPP vodu, koriste ili tretirani ugljen kao što je katalitički ugljik ili dodaju druge materijale za poboljšanje filtracije.

U slučaju TAPP vode, to znači da naš blok s aktivnim ugljenom također uklanja/smanjuje sljedeće iz vode za piće:

 • 95% ili više kloramina
 • 95% olova i cinka(sukladno s NSF-53)
 • 95% bakra
 • 100% mikroplastika(zahvaljujući karbonskom bloku od 2 mikrona)
 • 70% teških metala kao što je živa
 • 70% nitrata
 • 30-70% arsena i azbesta
 • do 80% vapna
 • 70% fluorida
 • Mikrobne cisteuključujući Giardia i Cryptosporidium

Dodavanje slojeva ionske izmjene i/ili ultrafiltracije može ukloniti više sadržaja kao što su kalcij karbonat (kamenac) i patogeni (bakterije i virusi).

Što aktivni ugljen ne filtrira?

Unatoč 70+ zagađivača, postoje i neke stvari koje normalni filter s aktivnim ugljenom ne uklanja:

 • Zdravi minerali kao što su magnezij, kalij, natrij i kalcij(to znači da aktivni ugljen općenito ne smanjuje TDS)
 • Otopljene krute tvari, uključujući minerale, soli ili metale kao što je željezo, koje se ne smatraju zagađivačima
 • Većina mikrobioloških kontaminanatauključujući ciste, koliforme, viruse i bakterije
 • Radionuklidi(iako su smanjeni)

Mikrobiološki zagađivači

Mikrobiološka kontaminacija jedan je od najčešćih problema s pitkom vodom u zemljama s lošom infrastrukturom. Posebno gastrointestinalne bolesti koje se prenose vodom.

Prirodna voda pruža optimalno okruženje za rast bakterija i virusa. Virusi su najmanji oblik mikroorganizama koji mogu uzrokovati bolesti, posebno one fekalnog podrijetla koje su zarazne za ljude putem vode. Bakterije su obično jednostanični mikroorganizmi koji također mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, životinja ili biljaka.

Općenito, klor u vodi iz slavine ubija sve bakterije i viruse, pa filtracija tih tvari nije potrebna za javnu vodu u Europi. Filteri s aktivnim ugljenom sami po sebi općenito nisu dovoljni za uklanjanje takvih kontaminanata.

Arsen

Arsen se često nalazi tamo gdje su onečišćene podzemne vode. Aktivni ugljen uklanja 30-70% arsena, ali nedovoljno na mjestima gdje je to pravi problem.

Ako vaša lokalna voda sadrži jednu ili više ovih tvari, trebali biste osigurati da ih filter smanji na sigurne razine. Najčešće to znači kombiniranje aktivnog ugljena s drugim vrstama filtera kao što je ionska izmjena.

Zaključak

 • Aktivni ugljen izvrstan je materijal za filtriranje vodei rješava mnoge probleme, ali ne sve
 • Kvalitetni filteri s aktivnim ugljenom poput  TAPP Water filtera koriste obrađene materijale za poboljšanje učinkovitosti filtera i uklanjanje ili smanjivanje razine kamenca, klora, teških metala, pesticida, ostataka lijekova, mikroplastike i nekih bakterija
 • Filteri s aktivnim ugljenom zadržavaju zdrave minerale i stoga općenito smanjuju TDS u vodi iz slavine samo u kombinaciji s drugim tehnologijama filtracije
 • Filteri s aktivnim ugljenom ili ugljenom se također koriste kao jedna od faza u većini drugih tehnologija filtracije (reverzna osmoza, filteri za cijelu kuću, UV filteri) .