14 ožujka, 2022

Kako filtrirati mikroplastiku iz vode iz slavine?

Prema istraživanjima, 93% vode u plastičnim bocama i do 94% vode iz slavine onečišćeno je mikroplastikom. Zajedno s mikroplastikom iz drugih izvora, to znači da u prosjeku osoba godišnje unese 100.000 komada ili 260 grama mikroplastike.

U ovom članku ćemo se pozabaviti važnim pitanjima o mikroplastici:

  • Koliko mikroplastike ima u flaširanoj vodi u plastičnim bocama ili u vodi iz slavine? 
  • Što znamo o zdravstvenim učincima mikroplastike? 
  • Kako možete ukloniti mikroplastiku iz vode iz slavine? I koji se filteri preporučuju?

Koliko mikroplastike sadrži voda u plastičnim bocama?

U sklopu projekta Orb Media, Državno sveučilište New Yorka analiziralo je vodu u 259 plastičnih boca iz 9 različitih zemalja svijeta. Od svih testiranih boca, samo 17 se pokazalo bez plastike, dok su ostale sadržavale u prosjeku 325 mikroplastike po prodanoj litri.

Sadrži li pitka voda mikroplastiku možete pročitati ovdje .

Što je s mikroplastikom u vodi iz slavine?

Ali problem nije samo flaširana voda. Druga studija koju je naručila Orb Media pokazala je da 94% vode iz slavine u SAD-u i 72% vode iz slavine u Europi sadrži mikroplastiku .
 U nekim je uzorcima bilo tisuće mikroplastike po litri. 
Čak  ako voda dolazi iz planinskih izvora i jezera, ona može sadržavati mikroplastiku, budući da se plastično onečišćenje nalazi posvuda.

Znamo da to  dugoročno šteti  ljudima i životinjima.
Trebali bismo  izbjegavati mikroplastiku koliko god je to moguće. 
Korištenjem filtera za slavinu koji također filtrira mikroplastiku je tek početak.
Prava promjena dolazi onog trenutka kada uklonimo većinu ili svu plastiku iz našeg života do razine do koje možemo.
Što to znači? Trebamo prestati kupovati sokove i hranu u plastičnoj ambalaži, ne koristiti kozmetiku koja sadrži ftalate i zapakirana je u plastici.

Koliko mikroplastike jedemo?

Istraživanje koje kombinira rezultate više od 50 studija širom svijeta pokazalo je da ljudi u prosjeku konzumiraju oko 5 grama plastike tjedno (što odgovara jednoj kreditnoj kartici) kroz vodu koju piju, zrak koji udišu i hranu koju jedu.

To je jednako oko 100.000 sićušnih komada plastike, odnosno 260 grama plastike, godišnje, prema studiji Svjetskog fonda za prirodu (WWF) i Sveučilišta Newcastle.

Saznajte više o izvješću o utjecaju mikroplastike na čovjeka na stranicama WWF Adria  i utjecaj koji ima na Sredozemno more.

Koji su zdravstveni učinci pijenja i jedenja mikroplastike?

Svi bismo trebali biti zabrinuti što potrošnja mikroplastike dugoročno znači za ljude i životinje.

Studije na životinjama i in vitro pokazale su negativne učinke na upalne procese i imunitet. Saznajte više ovdje .

Mikroplastične čestice mogu akumulirati poliklorirane bifenile (PCB), kemikalije povezane s štetnim učincima na zdravlje, uključujući razne vrste raka, oslabljen imunološki sustav, reproduktivne probleme i još mnogo toga. Nakon što su te kemikalije u nama, čak i male doze mogu imati učinak. Saznajte više ovdje .

Progutane mikroplastične čestice mogu fizički oštetiti organe , a mikroplastika također može ispirati opasne kemikalije – od bisfenola A (BPA) koji ometa hormone do pesticida – koji mogu narušiti imunološku funkciju i ometati rast i reproduktivnu sposobnost. Mikroplastika u pitkoj vodi i zraku također može izravno zagađivati ​​ljude. Saznajte više ovdje .

Bebe i mala djeca su posebno osjetljivi  i ograničeni na mnoge tvari , čak i u vrlo malim količinama. Tisuće studija pokazalo je da nitrati, olovo, PFAS i druge tvari mogu imati ozbiljne posljedice na razvoj mozga.

Činjenica je da još uvijek ne znamo dovoljno o učincima mikroplastike na zdravlje, ali postojeća istraživanja pokazuju samo negativne posljedice.

Kako filtrirati i ukloniti mikroplastiku iz vode iz slavine?

Najmanja mikroplastika izmjerena Orb Media u vodi iz slavine bila je oko 2,5 mikrona. Međutim, većina pronađenih čestica bila je mnogo veća. To znači da trebate filter koji može filtrirati čestice te veličine.

Postoje dvije vrste filtera za vodu koji mogu filtrirati mikroplastiku ove veličine:

  • Filteri s aktivnim ugljikom  poput TAPP Water filtera, izuzetno su učinkoviti i uklanjaju preko 95% svih poznatih čestica mikroplastike

Filtri za reverznu osmozu i filteri za ionsku izmjenu mogu filtrirati čestice do 0,001 mikrona i tako ukloniti sve čestice mikroplastike u vodi iz slavine, ali su vrlo skupi i zahtijevaju posebnu instalaciju, puno prostora, preinake i imaju visoke troškove održavanja.

Koji filter kupiti?

Bilo koji filter je bolji od nikakvog i voda iz slavine je bolje rješenje od vode iz plastike.
Voda koja se filtrira u plastični vrč i drži neko vrijeme u plastičnom vrču također nije dobra za piće.
Filteri koji se montiraju na slavinu su jedno od boljih rješenja jer stvaraju čistu vodu koja teče kao u prirodi.
Pitka voda treba teći….

Budući da još ne znamo točne učinke mikroplastike, svakako je preporučljivo filtrirati vodu iz slavine. 
U većini slučajeva, ekološki blok filteri s aktivnim ugljenom koji smanjuju koncentraciju mikroplastike gotovou potpunosti, ne samo da su jeftiniji i jednostavniji za ugradnju, već su i učinkovitiji.