14 travnja, 2022

Je li filtrirana voda iz slavine zdravija od flaširane vode?

Flaširana voda se često prikazuje kao zdrava zbog nutrijenata u vodi koji navodno doprinose zdravlju.

Stvarnost je možda nešto drugačija.
Svjetska zdravstvena organizacija je održala konferenciju  2005. godine  na kojoj su se razmatrale posljedice konzumiranja tvrde vode kakva se obično prodaje u bocama, utjecaj minerala na zdravlje i potencijalnog utjecaja na zdravlje srca i krvnih žila.

Zaključak je bio da je vjerojatno da je tvrda voda s visokim udjelom minerala pomogla u smanjenju kardiovaskularnih zdravstvenih problema i da je magnezij tome glavni pridonosio. ( Zdravstvena konferencija Svjetske zdravstvene organizacije o sanitarnoj vodi 2015 . )

Hranjive tvari najkorisnije u vodi za piće su kalcij, magnezij, fluor, natrij, bakar, selen i kalij.

Brojna su istraživanja koja potvrđuju da su navedeni minerali zdravi, a mogu se dobiti iz flaširane vode, vode iz slavine i hrane.

Stoga se ne može zaključiti da je flaširana voda imalo zdravija od vode iz slavine zbog sadržaja nutrijenata koji su dostupni i u flaširanoj vodi, vodi iz slavine i hrani. 
Flaširana voda nema značajnu prednost u ovom području jer filtrirana voda pruža jednako bogat izvor minerala i hranjivih tvari u vodi.

Zapravo, neovisni testovi pokazuju da se štetni zagađivači postupkom filtriranja uklanjaju, ostavljajući zdrave hranjive tvari dostupnima.

Postoje li potencijalne opasnosti vezane uz flaširanu vodu?

Bilo je mnogo studija koje su se usredotočile na ispitivanje sigurnosti flaširane vode za piće, proučavajući potencijalnu migraciju štetnih kemikalija iz boca u vodu, kao i mikrobnu kontaminaciju.

Već neko vrijeme postoji zabrinutost zbog oslobađanja kemikalija iz plastike, kao što su plastifikatori (kemijski spojevi koje se dodaju plastici kako bi ona ostala fleksibilna). Migracija ftalata iz plastičnih proizvoda u modelna rješenja. Coll Antropol. 2003;27 (Suppl 1):23–30.  )

Glavna zabrinutost je vezana uz prisutnost estrogena koji se pojavio više u plastičnim posudama i povezan je s rakom dojke kod žena i rakom prostate u muškaraca.

Spomenimo i problem skladištenja vode u plastici. Često ćemo vidjeti stotine boca kako stoje na suncu satima i onda se tek transportiraju.

Mikroplastika – moderna opasnost

Tema mikroplastike sve više se  pojavljuje u javnosti. Mikroplastika su mali komadići onečišćenja plastikom koji su počeli infiltrirati sustave hrane i vode, a unose ga konzumacijom i ljudi i životinje. Trenutno još ne postoji propis za ispitivanje koncentracije mikroplastike u flaširanoj vodi, što nikako nije dobro.

U detaljnoj studiji OrbMedia iz 2018. mikroplastika je pronađena u 92% flaširane vode u Europi. ( OrbMedia, 15. ožujka 2018., izvješće o mikroplastici u flaširanoj vodi. )

Kako ukloniti mikroplastiku iz vode?

Je li voda iz slavine sigurna za piće?

U Hrvatskoj je voda iz vodovoda u skladu sa svim smjernicama EU i WHO-a i stoga se smatra sigurnom za piće. Međutim, to nije dovoljno.

Iako postoji zdrav visok sadržaj minerala u vodi iz slavine, postoje i zagađivači uzrokovani kloriranjem vode iz vodovoda koji su neželjeni i mogu imati rizik povezan s visokim koncentracijama.

Uobičajeni zagađivači u vodi iz slavine su THM, nus-proizvodi kloriranja, mikroplastika, farmaceutski proizvodi i nitrati.

Filtrirana voda iz slavine – zdrava i održiva alternativa flaširanoj vodi 

Korištenje učinkovitog sustava filtriranja vode iz slavine  koji ostavlja zdrave minerale prisutne u vodi za piće, ali uklanja potencijalno štetne onečišćivače, zdrava je i održiva alternativa.

Sustav filtera kao što je TAPP water uklanja ili smanjuje više od 80 zagađivača iz vodoopskrbe, uključujući THM, mikroplastiku, farmaceutske proizvode i nitrate, ostavljajući pritom prisutne zdrave minerale.