Razmišljate o nabavci filtera za vodu, ali kako pronaći pravi?
Pročitajte kratki vodič za odabir filtera pitke vode.
Prvo pitanje koje biste trebali postaviti je koji problem želite riješiti?
Evo nekoliko primjera:
Vaša voda je pitka (pitka), ali lošeg je okusa i mirisa
Zabrinuti ste ili postoji opasnost od kontaminacije olovom ili drugih teških metala
Zabrinuti ste zbog specifičnih zagađivača kao što su mikroplastika, nitrati, nusproizvodi klora u vašoj vodi
Voda iz slavine nije za piće i treba je tretirati zbog opasnosti od bakterija (npr.Legionela, E.coli) ili virusa (enterovirusi)?
Jednostavno želite biti sigurni da pijete najbolju vodu za piće?
Općenito, javna voda iz slavine u Europi i Sjevernoj Americi je sigurna za piće osim ako vam lokalni dobavljač vode ne kaže drugačije.
Međutim, to ne znači da je ta voda idealna za piće, da u njoj nema teških metala, čestica mikroplastike, klora, teških metala.
Pogledajte Izvještaj o zdravstvenoj ispravnosti vode na području RH za 2020. godinu koji je objavljen od strane Hrvatskog javnog zdravstva.
Kada saznate koji je problem želite riješiti tada možete procijeniti i odabrati odgovarajuću tehnologiju filtera u nastavku.
Postoje različite vrste filtara za vodu ovisno o proračunu, željama, praktičnosti i jednostavnosti ugradnje/uporabe:
Vrčevi za vodu – samo ih napunite vodom i filtrirate za trenutnu upotrebu ili stavite u hladnjak da se ohladi. Npr. Laica ili Britta
Filteri za slavinu – postavljaju se izravno na vašu slavinu i obično imaju prekidač za uključivanje i isključivanje filtriranja.
Filtracija ispod sudopera – filtrira vodu posebno za kuhinju s ciklusima zamjene obično svakih 3 do 12 mjeseci. Npr. Nobel
Filteri za tuširanje – Aquilia, Aquaphor, Eva ultimate
Unutar svake od ovih vrsta koriste se različite tehnologije, a ovdje je sažeta tablica kako svaka od njih djeluje.
Pregled vrsta filtera vode:
Metoda filtriranja | Opis | Uklanja |
Stakleni posuda u hladnjaku | Da biste se jednostavno riješili klora, najjednostavniji način je ostaviti bok s nefiltriranom vodom u hladnjaku preko noći. Većina klora ispari za 12-24 sata | Otprilike 80-90% klora ispari |
Aktivni ugljik | Granularni aktivni ugljen (GAC) ili ugljični blokovi izrađeni su od sirovih organskih materijala (kao što su kokosove ljuske ili ugljen) s visokim sadržajem ugljika. Ugljik je najpoznatiji materijal koji najviše upija, a jedinstveno je učinkovit zbog tisuća sitnih pora koje mogu apsorbirati štetne tvari. Neki proizvođači također koriste sekundarne medije kao što je srebro kako bi spriječili rast bakterija | Filteri s aktivnim ugljenom najučinkovitiji su u uklanjanju klora, sedimenta, hlapljivih organskih spojeva (VOC), okusa i mirisa iz vode. Uklanjaju većinu bakterija. Visokokvalitetni ugljični blokovi također mogu ukloniti mikro plastiku, olovo, nitrate i mnoga druga onečišćenja |
Reverzna osmoza (RO) | Obično se naziva RO, proces je u kojem demineraliziramo ili deioniziramo vodu pumpajući je pod pritiskom kroz polupropusnu membranu reverzne osmoze. RO filteri se obično kombiniraju s filterom s aktivnim ugljenom za odvajanje organskih kemikalija i klora ili CTA (celulozni tri-acetat) membrane prije RO membrane | Sposobnost* uklanjanja 99%+ otopljenih soli (iona), čestica, koloida, organskih tvari, bakterija i patogena iz pitke vode (RO sustav se ne smije deklarirati da uklanja 100% bakterija i virusa).* Mogućnost velikog kapaciteta = industrijski RO sustavi na Bliskom Istoku jedini izvor slatke vode koja se dobiva iz morske vode |
UV sterilizator | UV sustavi za pročišćavanje vode koriste posebne izvore koji emitiraju UV svjetlo određene valne duljine koje imaju sposobnost oštetiti DNK mikroorganizama. Kako voda prolazi kroz UV sustav za obradu vode, živi organizmi u vodi su izloženi UV svjetlu koje uništava genetski kod mikroorganizma cijepanjem DNK/RNA, eliminirajući sposobnost mikroorganizma da se razmnožavaju. Obično se UV filteri kombiniraju s drugim filterom kao što je aktivni ugljen | Eliminacija 99,99 posto bakterija i virusa koji mogu biti prisutni u vodi iz slavine |
Ozonski sterilizator | Sustav kod kuće vrlo je sličan onima koji se koriste u općinama, osim u daleko manjem opsegu. To su sustavi koji uključuju recirkulacijsku pumpu, generator ozona, spremnik za reciklažu vode i otvor za ozonski cjevovod. Ozonski pročišćivači pitke vode općenito se nalaze na mjestu unosa vode za dom između unosa i spremnika. Ozon također koristi UV svjetlo, ali u ovom slučaju za stvaranje nestabilnih molekula kisika. Ozon se često kombinira s filtracijom s aktivnim ugljenom kako bi se postigla potpunija obrada vode | Utvrđeno je da ozon učinkovito uklanja 99 posto svih bioloških patogena, uključujući Giardia i Cryptosporidium. Također je učinkovit u uklanjanju željeza i mangana, kao i oslobađanju klora koji uništava još više mikro-organizama ako se koristi u sustavu s više stupnjeva djelovanja. |
Ionska izmjena | Proces ionske izmjene propušta vodu kroz sferične smolne materijale nalik kuglicama (smole za ionsku izmjenu). Ioni u vodi vežu se na i izmjenjuju druge ione pričvršćene na kuglice. Dvije najčešće metode ionske izmjene su omekšavanje i deionizacija. Deionizacija se općenito koristi u kombinaciji s filterima s aktivnim ugljenom. Omekšavanje se prvenstveno koristi prije RO filtera | Primarna upotreba je omekšavanje vode i smanjenje onečišćenja. Općenito se koristi u kombinaciji s aktivnim ugljenom ili RO filterom. Također se često prodaje kao „alkalna“ voda (pH razina iznad 7) koja bi mogla biti zdravija iako to nije posve dokazano |
Destilacija | Voda se najprije zagrije do vrenja. Zatim se vodena para diže do kondenzatora gdje rashladna voda snižava temperaturu pa se para kondenzira, skuplja i pohranjuje. Većina kontaminanata ostaje u posudi za tekuću fazu | Uklanja većinu kontaminanata. Destilacija se uglavnom koristi u industrijskim procesima i daleko je najučinkovitiji proces pročišćavanja vode, ali i najskuplji i energetski najzahtjevniji |
Prokuhavanje | Nije baš filtarski sustav, ali kako ga mnogi ljudi koriste kao posljednje sredstvo ako nema ništa drugo, a voda je biološki kontaminirana | Uklanja bakterije i viruse |