20 ožujka, 2024

10 mitova i činjenica o štetnosti klora u vodi za tuširanje

Koji su uobičajeni mitovi i činjenice o vodi za tuširanje?

Baš kao i kod filtera za pitku vodu, postoji mnogo tvrtki i “zdravstvenih stručnjaka” koji šire neznanstvene ili čak lažne informacije zbog vlastite koristi.
Mnogo raznih stranica su prepune lažnih mitova o vodi za tuširanje i prednostima filtriranja vode. Stoga smo pokušali staviti na jedno mjesto najčešće mitove o problemima vezanim uz vodu za tuširanje koja utječe na stanje i zdravlje kože i kose.

  1. Koža upija klor prilikom tuširanja

Uglavnom netočno

Zdravstveni rizici uzrokovani apsorpcijom klora objašnjeni su kako slijedi u dokumentu Ministarstva zdravlja zajednice u Michiganu:

“Koža ne upija dobro klor, ali male količine mogu proći kroz kožu kada su ljudi izloženi plinovitom kloru, izbjeljivaču ili dođu u kontakt s vodom ili tlom koji sadrže visoke razine klora. Iako male količine klora mogu proći kroz kožu, on se brzo eliminira iz tijela. Klor može iritirati ili opeći kožu, posebno vlažna područja.”

  1. Kloroform (jedan od nusproizvoda klora) koji može biti uzročnik raka može biti nusproizvod tuširanja u kloriranoj vrućoj vodi

Točno

Postoji mnogo dokaza i istraživanja koji pokazuju da možemo udisati THM iz klorirane vode iz slavine.

Science News su izvijestili su da su istraživači otkrili porast kloroforma u plućima sudionika istraživanja za oko 2,7 ppb nakon 10-minutnog tuširanja.
U kombinaciji s toplom vodom koja otvara pore, upijanje kožom i udisanje plućima tijekom 10-minutnog tuširanja pokazalo se većim od količine koja bi se unijela ispijanjem 8 čaša iste vode.

EU je također nedavno objavila nekoliko studija koje pokazuju da povišene razine nusproizvoda klora kao što je THM povećavaju rizik od raka mokraćnog mjehura.

Stoga trebamo biti oprezni s ukupnim THM iznad maksimalnog ograničenja (100 ppm) u našoj vodi iz slavine.

Reference na dvije studije:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15138448

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16556748

Većina filtera za tuširanje ne uklanja THM zbog visokog pritiska vode.
Međutim, Tappwater filter za tuš koji kombinira KDF 55 tehnologiju i aktivni ugljen dokazano smanjuje THM i VOC na temelju neovisnih testova.

  1. Klor u vodi za tuširanje može dovesti do gubitka kose

Netočno

Normalna izloženost kloru ne uzrokuje gubitak kose.
Ovaj mit je razotkriven nakon što je studija objavljena u nedavnom broju časopisa Dermatologist.

Znanstvenici su u studiji usporedili kosu 67 profesionalnih plivača s 54 osobe koje su provodile malo ili nimalo vremena u bazenu.

Iako je kosa plivača pokazivala znakove oštećenja uzrokovana klorom (suhoća i grubost), kod plivača nije bila znatno veća vjerojatnost gubitka kose.

Međutim, postoje dokazi da abnormalno visoka izloženost kloru može uzrokovati nervozu, suhoću i perutanje vlasišta. Kao rezultat toga može doći do stanjivanja ili ispadanja, ali važno je razumjeti da je izloženost kloru potrebna da izazove takve nuspojave daleko premašuje uobičajeni boravak u bazenu.

Izvor: https://www.nytimes.com/2007/10/09/health/09real.html

  1. Činjenice o vodi: Filteri za tuširanje uklanjaju sav klor

Netočno

Kvalitetni filteri uklanjaju 90% ili više, ali postoje filteri koji uopće ne uklanjaju klor.
Oni koji tvrde da uklanjaju 99% klora su najvjerojatnije izmišljene tvrdnje.
Razne trgovine  i webshopovi su prepuni jeftinih kineskih i korejskih filtera za tuš koji uklanjaju mali udio klora unatoč pozitivnim recenzijama.
Filteri  koji su certificirani prema standardu NSF #177 (američki standard filtera za vodu) — samo označava da će filtar ukloniti 50% slobodnog klora u vodi.
Tappwater filter za tuš filter za tuš je testiran na filtriranje preko 90% udjela i nusproizvoda klora.
Rezultati istraživanja nalaze se na Volimvodu – laboratorijski testovi

Prije kupnje bilo kojeg filtera za tuš ili vodu provjerite imaju li proizvođači neovisne rezultate ispitivanja za filtere koje prodaju.

  1. KDF filteri za tuš su najučinkovitiji u uklanjanju klora

Točno

KDF uklanja “slobodni klor” (klor koji se nije spojio s drugim sastojcima u vodi) pod jakim tlakom s vrućom vodom.
Filteri s aktivnim ugljenom su praktički beskorisni u tuševima, jer ne rade kada je voda topla, pod visokim tlakom i prilično brzo se začepe.

Source: KDF

  1. Filteri za tuširanje omekšavaju vodu?

Netočno

Filter za tuširanje neće omekšati vodu na način na koji to čine tradicionalni omekšivači, ali će ukloniti klor i druga kemijska onečišćenja, čineći vodu manje tvrdom i ostavljajući vašu kožu i kosu znatno mekšom. Osim toga, filteri za tuširanje s KDF-om značajno će smanjiti stvaranje kamenca.

  1. Filteri za tuširanje smanjuju tlak vode?

Netočno

Većina filtera za tuširanje obrađuje vodu brzinom od 10 litara (2,5 galona) u minuti, što je ista regulacija protoka kao standardna glava tuša. Međutim, nije loša ideja kombinirati  filter s glavom tuša koja štedi vodu kako biste uštedjeli potrošnju vode i novac. 

  1. Filteri za tuširanje traju 12 mjeseci ili više

Netočno

Na temelju dva 10-minutna tuširanja dnevno normalni filteri za tuširanje trajat će najviše 3-6 mjeseci. Većina filtera traje kraće. Uvijek provjerite ima li proizvođač podatak o kapacitetu. Nažalost, teško je uočiti razliku između potpune učinkovitosti i djelomične pa je bolje biti siguran i mijenjati filter prema preporuci proizvođača.

  1. Filteri za tuširanje s vitaminom C bolji su za kožu

Netočno

Prema riječima Patricie Farris, liječnice specijalizirane za dermatologiju, vitamin C ima puno dobrobiti za kožu. Može se apsorbirati kroz kožu ako je pravilno formuliran. Vitamin C može ublažiti linije i bore poticanjem proizvodnje kolagena, posvijetliti hiperpigmentaciju i zaštititi kožu od UV oštećenja.

Ali hoće li raditi s filterom za tuširanje?

Najvjerojatnije ne.
Dok tuširanje s vitaminom C zvuči dobro u teoriji, vjerojatno će pružiti vrlo malo koristi koži, kaže Farris. Vitamin C mora biti formuliran i pakiran na vrlo pažljiv način kako bi se stabilizirao i spriječila oksidacija [što ga čini neučinkovitim].

Izvor:  Mens Health

Nema znanstvenih dokaza da tuširanje s vitaminom C koristi koži.

  1. Tuširanje i kupanje s kloriranom vodom može predstavljati rizik za trudnice i djecu

Možda

Postoje neki dokazi da CBP utječu na rast fetusa, a vaši geni mogu utjecati na to koliki će učinak CBP imati tijekom trudnoće. Izvor: Genefood

Studija koju je proveo tim u Rusiji utvrdila je da su žene koje su pile ili se tuširale u nefiltriranoj vodi koja je sadržavala klor i bila kontaminirana kloraminom imale za posljedicu razne komplikacije u trudnoći, uključujući spontane pobačaje, mrtvorođenče, nisku porođajnu težinu, prijevremeni porod i niz urođene mane u rasponu od oštećenja živaca do slabog srca. Izvor: NIH

Vruća kupka ili tuš s nefiltriranom gradskom, kloriranom vodom može imati opasne učinke na razvoj djece.

U Belgiji je provedena studija kako bi se otkrilo postoji li korelacija između školske djece koja su provodila vrijeme udišući zrak u zatvorenom bazenu i povećanja plućne permeacije i razvoja astme. Djeca koja su se često igrala na bazenu imala su povećan rizik od razvoja juvenilne astme, a u nekim slučajevima simptomi su bili ozbiljni. Izvor: NIH

Također su imali više oštećenog epitelnog tkiva, što je tkivo koje čini vanjski sloj kože i oblaže unutrašnjost pluća. Ova studija potvrđuje koliko pare klora mogu biti štetne za djetetov dišni sustav, ne samo u zajedničkim bazenima, već i kod kuće pod tuševima i kadama.

Pravi zaključci ne mogu se izvući iz ograničenih studija, pogotovo ne zato što nisu provedena nikakva posebna istraživanja o učincima tuširanja u odnosu na trudnoću. Uzimajući u obzir druge zdravstvene opasnosti, možda bi bilo mudro zaštititi se nego liječiti.

Saznajte više o filteru za tuširanje – Tappwater filter za tuš.

Jeste li saznali nešto novo o vodi za tuširanje? Jesmo li nešto zaboravili spomenuti?

Glavni izvori:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15138448
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16556748
http://www.health.com/beauty/chlorine
http://www.workswithwater.com/blog/how-does-chlorine-affect-your-skin/
http://www.pureroom.com/Pure_living_blog/chlorine-can-cause-problems-child-adult-asthma/
http://www.livestrong.com/article/196874-long-term-effects-of-chlorinated-water-on-the-skin/